Dr. Victor Clătici, medic primar dermatolog: Când trebuie să acţionăm pentru a întârzia efectele îmbătrânirii și ce suplimente trebuie să avem în vedere pentru o piele frumoasă şi sănătoasă
Care sunt primele semne ale degradării calităţii pielii?
Primele semne ale îmbătrânirii pielii sunt reprezentate de apariţia leziunilor pigmentare şi de dezvoltarea ridurilor, iar studiile efectuate au arătat că prezenţa leziunilor pigmentare ne poate îmbătrâni cu până la 20 de ani! Dar trebuie subliniat faptul că procesul de îmbătrânire a pielii este mult mai mult decât apariţia ridurilor şi a laxităţii pielii! Practic, se utilizează 22 de elemente clinice pentru a evalua procesul de îmbătrânire de la nivelul feţei, respectiv ridurile şi textura feţei, laxitatea şi modificările de culoare, precum şi tulburările la nivel vascular!
Când trebuie să acţionăm pentru a întârzia efectele îmbătrânirii?
Un răspuns rapid este IERI! Începând cu vârsta de 20 de ani, noi pierdem în mod natural aproximativ 1% din capitalul nostru de colagen. În fiecare decadă de viaţă, grosimea epidermului şi a dermului scad cu aproximativ 6%.
De aceea, trebuie să acţionăm cât mai repede şi în acest sens s-a dezvoltat conceptul de “PreJuvenation”, respectiv instituirea unor terapii care să prevină instalarea semenelor asociate cu procesul de îmbătrânire pe de o parte, iar pe de altă parte să corecteze semnele subtile şi discrete care s-au instalat deja.
Ce suplimente trebuie să avem în vedere pentru o piele frumoasă şi sănătoasă?
În primul rând, orice alegere trebuie să fie făcută pe baza unor criterii ştiinţifice şi să fie asociate cu un scop clar, scop integrat în cadrul lifestyle! Nu se poate să îţi doreşti o piele frumoasă şi sănătoasă în acelaşi timp cu expunerea necontrolată la soare şi solar şi cu consumul excesiv de ciocolată şi îngheţată!
Deci primul pas este reducerea la maximum a agresiunilor! BioSil, respectiv Acid OrtoSilicic stabilizat pe colină, este un activator al sintezei proprii de colagen a organismului, şi acţionează la nivelul unor enzime cheie implicate în mai multe etape esenţiale ale sintezei de colagen. Studiile efectuate şi publicate în reviste academice de prestigiu la nivel mondial au evidenţiat efectele favorabile ale acestui produs la nivelul părului şi unghiilor, pielii şi ligamentelor, şi au subliniat importanţa menţinerii pe termen lung a tratamentului.
Cum putem stimula producţia de colagen propriu?
În primul rând trebuie, să avem grijă de fabrica de colagen, respectiv de fibroblast. Reducerea agresiunilor asupra acestei celule esenţiale este primul pas în orice program antiaging! Fibroblastul este “fabrica” şi are nevoie de “materie primă”, respectiv de aminoacizi (care sunt “cărămizile” colagenului) şi de “energie”! Un aspect extrem de important este reprezentat de vitaminele implicate în sinteza de colagen, şi în special de Vitamina C. Vitamina C este un carbohidrat! DA! Aţi citit corect! Şi Vitamina C derivă din glucoză, dar deoarece omul nu are o anumită enzimă implicată în sinteza de vitamina C, trebuie să avem aport extern de vitamina C.
Care sunt semnele de la nivelul pielii care trebuie să ne orienteze către aceste produse?
În primul rând, semnele sunt vizibile şi invizibile, iar în acest moment există tehnologii care ne permit atât evaluarea semnelor invizibile de la nivelul feţei (în special cele asociate cu expunerea de lungă durată la soare) cât şi evaluarea elasticităţii pielii (si implicit a nivelului de colagen) şi a nivelului de colagen glicat (colagenul rău care apare ca urmare a consumului de zahăr, a expunerii la soare şi a fumatului).
După cum menţionam anterior, începând cu vârsta de 20 de ani noi pierdem 1% din cantitatea de colagen şi de aceea este important să acţionăm cât mai rapid! În acest sens, conceptul modern de “PreJuvenation” se bazează pe o intervenţie activă atât în sensul protecţiei colagenului deja existent cât şi în vederea stimulării sintezei de nou colagen. Personal, recomand ca orice pacient cu variate pete pigmentare, atât la nivelul feţei cât şi pe toracele posterior, sau cu porii dilataţi sau cu o textură aspră sau cu un aspect tern al feţei, să se adreseze cât mai repede unui medic în vederea stabilirii unui program personalizat.
Articolul integral poate fi accesat și citit aici.
